Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Ιταλία…La Bella Signora…



Εγκαινιάζοντας τα ταξιδιωτικά αφιερώματα δεν θα μπορούσα παρά να αρχίσω με την πανέμορφη και λατρεμένη για εμένα Ιταλία..

Μια χώρα με πλούσια ιστορία, με μνημεία και πολιτισμό σε κάθε τις γωνία , με τόσα λαμπρά πνεύματα που άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους σε όλες τις μορφές και επίπεδα του πολιτισμού ανά τους αιώνες..

Επειδή κατανοώ ότι η παρουσίαση μιας χώρας είναι τεράστια υπόθεση, θα προσπαθήσω σε αυτό το άρθρο να φτιάξω ένα γενικό πλαίσιο για την χώρα και σε επόμενα άρθρα θα παρουσιαστούν ξεχωριστά διάφορες πόλεις..από την θρυλική  «αιώνια» πόλη Ρώμη, ως την «πλημμυρισμένη» Βενετία, το sic Μιλάνο, την Βερόνα του Ρωμαίου και της Ιουλιετας, το γραφικό Urbino, το ειδυλλιακό Κόμο, την απίστευτη Φλωρεντία, το μυστικιστικό Τορίνο …ένα μικρό δείγμα των άπειρων σημείων αυτής της χώρας που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος..

Οι εναλλαγές που προσφέρει η Ιταλία σε έναν ταξιδιώτη, πέρα από τη κλασσική διάκριση Βορρά- Νότου, που φαίνεται σε μεγάλο βαθμό στο οικονομικοκοινωνικό τομέα, έχει απίστευτες εναλλαγές και  στο περιβάλλον, από τα καλυμμένα με χιόνι βουνά τον Άλπεων, ως τις ηφαιστειακές παραλίες της Μεσογείου, και από τις πλούσιες αρχιτεκτονικά  πόλεις ως τα γραφικά χωριά.




Ακριβώς επειδή η χώρα αυτή ακόμα και στην πιο μικρή πόλη της έχει απίστευτα πράγματα να δει κάνεις..καλό θα είναι να έχει εκ των προτέρων ένα πρόχειρο έστω σχεδιασμό του τι θα ήθελε να δει…

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι σε κάθε πόλη σχεδόν τις Ιταλίας θα βρει κανείς πανέμορφες εκκλησίες, κλασσική αρχιτεκτονική, υπέροχο ως επί των πλείστον φαγητό και κρασί, και σε πάρα πολλές πόλεις αθάνατα έργα μεγάλων καλλιτεχνών. 


Είναι πραγματική εμπειρία να περιδιαβαίνει κανείς από το Καπιτώλιο της Ρώμης στο Πάνθεον, και από το Βατικανό στο Duomo του Μιλάνο, από το πύργο τις Πίζας στην απίστευτη Φλωρεντία, από τις απλές βόλτες στο Κόμο ως μια υπέροχη βόλτα με γόνδολα στην Βενετία.


Ιστορία


Αρχαιότητα

Η ιστορία της Ιταλίας όπως είναι λογικό είναι συνδεδεμένη με την ιστορία όλης της Ευρώπης. Η Ιταλική χερσόνησος κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια από τους Έλληνες στο νότο της Ιταλίας και Σικελία (8ο π.Χ αιώνα), στην κεντρική από τους Ετρουσκους, από τους Γαλάτες στην πεδιάδα του Πάδου (5ο αιώνα π.Χ.).



Τον 3ο αιώνα π.Χ ολόκληρη η Ιταλία βρέθηκε κάτω από την κυριαρχία των Ρωμαίων και αυτό συνεχίστηκε μέχρι την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στο διάστημα αυτό, η Ιταλική χερσόνησος γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες περιόδους ειρήνης, την γνωστή Pax Romana.



Μεσαιωνική εποχή



Το 493 μ.Χ  δημιουργήθηκε το Οστρογοτθικο βασίλειο στην Ιταλία με πρωτεύουσα τη Ραβέννα. Το 553 μ.Χ  έληξε η κυριαρχία των Οστρογότθων και εδραιώθηκε η Βυζαντινή ηγεμονία (Ιουστινιανός) με την δημιουργία του Εξαρχάτου της Ραβέννας, κάτι που δεν κράτησε πολύ καθώς μόλις λίγα χρόνια αργότερα οι  Λομβαρδοί κυρίευαν το μεγαλύτερο τμήμα της (569 μ.Χ  ).

Το 603 μ.Χ  έγινε συνθήκη ειρήνης με τους Βυζαντινούς και χωρίστηκε η χώρα στα δυο, με τους Βυζαντινούς να κατέχουν τον νότο και τους Λογγοβαρδους το Βορρά. 

Το Βόρειο Βασίλειο του Λογγοβαρδών δεν κράτησε  και καταλείφθηκε από τον Κάρολο τον Μέγα (774 μ.Χ ) με του οποίου την στέψη το 800 μ.Χ   γεννήθηκε και η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Από τον 11ο αι. μ.Χ   δημιουργήθηκαν ελεύθερες ιταλικές πόλεις όπως η Πίζα, η Σιένα, η Γένοβα, η Βενετία οι όποιες γνώρισαν τρομερή πληθυσμιακή έκρηξη και άρχισαν να κυριαρχούν – πάντα με την ανοχή του Πάπα και της Αυτοκρατορίας.


Αναγέννηση

Τον 14ο και 15ο αιώνα κάποιες πόλεις και πριγκιπάτα χάρη στην ανάπτυξη της αστικής τάξης και του εμπορίου αναπτύχτηκαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στον μετασχηματισμό της μεσαιωνικής κοινωνίας χάρη στην οικονομική ευμάρεια  με το να επενδύσουν στις τέχνες και γράμματα φτάνοντας στην εποχή της Αναγέννησης. 

Οι μεγάλες δυνάμεις εκείνης της εποχής, Βενετία, Φλωρεντία, Μιλάνο και φυσικά ο Παπισμός από την Ρώμη, επένδυσαν στην νέα αυτή ανερχόμενη πραγματικότητα με αποτέλεσμα να ανθήσουν σε ευρεία κλίμακα η λογοτεχνία, η ζωγραφική, η γλυπτική, η αρχιτεκτονική κατά τα πρότυπα της αρχαιότητας.

Στις πόλεις αυτές διακρίθηκαν λαμπρά πνεύματα όπως ο Τζιότο, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Βοκάκιος, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Ραφαήλ, ο Μακιαβέλι κλπ..πνεύματα που ακτινοβολούν ακόμα σε ολόκληρο το Ευρωπαϊκό στερέωμα..



16ος αιώνας – 19ος αιώνας

Το τέλος του 15ου αιώνα ήρθε εν μέσω μιας πραγματικά ιδιαίτερης κρίσης. Η ανακάλυψη της Αμερικής το 1492 και οι νέοι εμπορικοί δρόμοι και η ξένη κυριαρχία στην χερσόνησο της Ιταλίας, οδήγησαν την περιθωριοποίηση των Ιταλικών Δημοκρατιών.

Ακριβώς χάρη σε αυτή την έκρυθμη κατάσταση ο Κάρολος Η΄ της Γαλλίας έκανε εκστρατεία και κατέλαβε το Βασίλειο της Νάπολης. Το 1559 η Ιταλία πέρασε στην Ισπανική κυριαρχία. Από το 1559 που άρχισε η Ισπανική κυριαρχία ως το 1713 που έληξε στον Ιταλικό χώρο παρουσιάστηκε έντονη παρακμή της τέχνης και των γραμμάτων.

Αρχές του 18ου αιώνα άρχισαν δειλά δειλά να εμφανίζονται έννοιες περί έθνους, ενότητας και ανεξαρτησίας που γιγαντώθηκαν με ενθουσιασμό ζητώντας και  πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές.

Το 1861 τα ανεξάρτητα κρατίδια της χερσονήσου ενώθηκαν και σχημάτισαν το Βασίλειο της Ιταλίας, με αρχηγούς τον Βίκτωρ Εμμανουήλ Β’ και τον Τζ. Γκαριμπαλντι.  Πρώτη πρωτεύουσα του Ιταλικού κράτους ορίστηκε το Τορίνο, εν συνεχεία η Φλωρεντία και το 1870 η Ρώμη ύστερα από νίκη εναντίον τον υποστηρικτών του Παπικού Κράτους.
Garibaldi



20ος αιώνας -  Σήμερα


Ο 20ος αιώνας βρίσκει στο τιμόνι της Ιταλίας τον Τζιολιτι – έναν από τους πιο ικανούς Ιταλούς πολιτικούς – και έχοντας βρει ξανά την ισορροπία της έχει ξεκινήσει μια αποικιοκρατική περίοδος για την Ιταλία με την κατάληψη τον Δωδεκανήσων και της Λιβύης, 

Το 1913 στις εκλογές νίκησαν οι σοσιαλιστές με αποτέλεσμα ο Τζιολιτι  να παρατηθεί και να αναλάβει ο Σαλαντρα. Στο πρώτο παγκόσμιο ύστερα από πιέσεις εισχώρησε στην Τριπλή Συμμαχία (Αγγλία – Γάλλια – Ρωσία) και κήρυξε τον πόλεμο στην Αυστρία με την ελπίδα εδαφικών οφελών  - που εν τέλει πήρε  - μετά την λήξη του πολέμου ( Τρεντίνο, Ίστρια, Ζαντάρ).

Ύστερα από την λήξη του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ιταλοί δεν βρήκαν την στήριξη που περίμεναν από τους Συμμάχους με αποτέλεσμα να περιπέσουν σε μια οικονομική κρίση.  Η τεταμένη κατάσταση των απεργιών και συγκρούσεων οδήγησε σε ένα αυταρχικό καθεστώς, στον φασισμό του Μουσολίνι.

Στον Β’ Παγκόσμιο έκανε την εμφάνιση της στο πλευρό της Ναζιστικής Γερμανίας του Χίτλερ τον Ιούνιο του 1940, αφού η Γαλλία είχε ήδη ηττηθεί.  Το 1943 βρήκε τους Συμμάχους να κάνουν απόβαση στην Σικελία, και ο Μουσολίνι συνελήφθη. Την ίδια χρονιά η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Γερμανία και αναγνωρίστηκε ως συνεμπόλεμος από τους Συμμάχους.  

 Ο Μουσολίνι ελευθερώθηκε από τους Γερμανούς και κήρυξε την Ιταλική Κοινωνική Δημοκρατία στο Σαλο, με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί χωρισμένη στα δυο – ο νότος ήταν στα χέρια των συμμάχων και την κυβέρνηση του Β. Εμμανουήλ Γ’ και ο Βορράς στα χέρια των Γερμανών. Η  ελευθέρωση πραγματοποιήθηκε στις  24 Απριλίου του 1945, ο Μουσολίνι συνελήφθη. Με το δημοψήφισμα της 2ας Ιουνίου ψηφίστηκε Αβασίλευτη Δημοκρατία.

Κατά την διάρκεια της Μεταπολεμικής περιόδου η Ιταλία μπήκε στην ατλαντική συμμαχία και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Τo 1955 η χώρα έγινε αποδεκτή στoν ΟΗΕ. 


Η Ιταλία σήμερα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, του ΝΑΤΟ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΟΗΕ (για τη διετία 2007-2008 συμμετέχει ως μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού) και της ομάδας G8 των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών.




Γενικά στοιχεία 

Γεωγραφία

Η Ιταλία αποτελείται κυρίως από μία μεγάλη χερσόνησο σε σχήμα μπότας και είναι κατά κύριο λόγο ορεινή εκτός από την πεδιάδα του Πάδου στο Βορρά, εισχωρεί στην Μεσόγειο, ανάμεσα στην Αδριατική θάλασσα, το Ιόνιο πέλαγος και το Τυρρηνικό πέλαγος. Τα Απέννινα όρη διαμορφώνουν τη ραχοκοκαλιά της χερσονήσου, και φτάνουν ως τα βόρεια όπου ενώνονται με τις Άλπεις.


Έχει επίσης 2 μεγάλα νησιά, τη Σικελία και τη Σαρδηνία. 

Το ψηλότερο σημείο είναι το Λευκό Όρος με υψόμετρο 4.810 μέτρα, αλλά για την Ιταλία κυρίως γνωστά είναι τα ηφαίστεια του Βεζούβιου κοντά στη Νάπολη και της Αίτνας στη Σικελία.

Στην ιταλική χερσόνησο υπάρχουν δύο μικρά ανεξάρτητα κράτη: το κράτος της πόλης του Βατικανού και η Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου.




Δημογραφία 


Σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009, ο πληθυσμός είναι 58 εκατομμύρια  κάτοικοι. Είναι η χώρα με τη 5η μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού στην Ευρώπη.

Σε μεγάλο βαθμό υπάρχει μεγάλη ομοιογένεια γλωσσική και θρησκευτική, αλλά  παρουσιάζει σημαντικές πολιτιστικές, οικονομικές και πολιτικές ανομοιομορφίες ανάμεσα στο Βορρά και Νότο.

Ο Καθολικισμός είναι η θρησκεία της πλειοψηφίας των κατοίκων (85% των κατοίκων αυτοπροσδιορίζονται ως καθολικοί). Ωστόσο υπάρχουν κοινότητες Προτεσταντών και Εβραίων ενώ υπάρχει και αυξανόμενος αριθμός μεταναστών Μουσουλμάνων.

Η γλώσσα που χρησιμοποιείτε στην Ιταλία είναι τα Ιταλικά αν και ανά περιοχές ομιλούνται πολλές διάλεκτοι των Ιταλικών. Μερικοί εκτιμούν πως πολλές από αυτές αποτελούν ξεχωριστές γλώσσες. 

Υπάρχουν περίπου 33 διάλεκτοι, εκ των οποίων σημαντικότερες, ως προς τον αριθμό των ομιλούντων είναι η διάλεκτος της Λομβαρδίας και της Λιγουρίας, τα Ναπολετάνικα, τα Σικελιάνικα, η διάλεκτος της Σαρδηνίας και της Μπολόνια. 



Πολιτισμός


Η Ιταλία είναι γνωστή για τα πολλά μνημεία της, όπως ο Πύργος της Πίζα, το Ρωμαϊκό Κολοσσαίο, το Duomo του Μιλάνο κλπ.


Η Αναγεννησιακή περίοδος άφησε πολλά θαυμαστά κοσμήματα του πολιτισμού από τα έργα του, τους πίνακες του Βοκάκιου, τα γλυπτά του Μιχαήλ Άγγελου, της αναπαραστάσεις του Ραφαήλ και το ασύγκριτο ταλέντο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, του Τζιοττο, του Μποτιτσελλι, του Καραβατζιο κλπ.

Ο χώρος της σύγχρονης Ευρωπαϊκής σκέψης προέρχεται από μορφές που άφησαν το ανεξίτηλο σημάδι τους όπως ο Μακιαβέλι, ο Δάντης και ο Γαλιλαίος.

Στον χώρο της μουσικής κοσμήματα στο πεντάγραμμο έχουν μείνει αρκετοί όπως ο Αντόνιο Βιβάλντι, ο Τζουζέπε Βέρντι, ο Τζακομο Πουτσίνι ο Τζοακινο Ροσινι κλπ.
 
 
Κουζίνα & Φαγητό & Καφέ
Η ιταλική κουζίνα είναι μία από τις πιο εκλεπτυσμένες και πλούσιες στην Ευρώπη με ποικίλες γεύσεις, από τις πίτσες και τις μακαρονάδες ως τις πικάντικες γεύσεις της Νάπολης και της Καλαβρίας, τις σπεσιαλιτέ «πέστο» της Λιγυρίας και τα τυριά και το ριζότο των ιταλικών Άλπεων. Μεγάλη παράδοση έχει στο κρασί.
 
Αξίζει να βγάλουμε το καπέλο στους Ιταλούς για το παγωτό τους. Είναι στη σωστή θερμοκρασία έχουν πραγματικά απίστευτες γεύσεις, οι τιμές είναι καλές και η ποιότητα κορυφαία. 

 
Ιδιαίτερα διαδεδομένο είναι και «Happy Hour».  Είναι ένας θεσμός πανιταλικός που συνήθως εφαρμόζεται από καφετέριες- μπαρ κάθε μέρα 18:00- 21:00 (ή εκεί γύρω).  Με ένα ποτό έχεις απεριόριστο μπουφέ σε σνακ και φαγητό, με πολλά γνωστά μαγαζιά σε μεγάλες πόλεις να φημίζονται για το μπουφέ τους. 

 
Στην Ιταλία ο καφές είναι μια αστραπιαία ιεροτελεστία και ένα ενεργό πολιτισμικό στοιχείο. Συνήθως ο κόσμος τον πίνει όρθιος και σε λιγότερο από ένα λεπτό συνοδευμένο από ένα κρουασάν νουτελας ή κρέμας. Οι τιμές είναι πολύ καλές, οι καφετέριες πολλές και η αύρα των Ιταλών μοναδική



Διαμένει στην Ιταλία

Το μόνο εύκολο είναι να μείνετε κάπου στην Ιταλία. Τα ξενοδοχεία είναι πολλά και συνήθως οι τιμές αρκετά καλές, για δωμάτια καλά με(πρωινό, air condition, ξεχωριστό μπάνιο, tv).  Απλά να προσέχετε να μην πέσετε πάνω σε εκθέσεις ή events όπου καταλύματα δεν βρίσκονται εύκολα και οι τιμές ξεφεύγουν.
Προσωπικά προτιμώ να ψάχνω για διαμονή στην Ιταλία μέσω του www.venere.com




Μεταφορές & Συγκοινωνίες 

Για να φτάσει κανείς στην Ιταλία από Ελλάδα μπορεί είτε με αεροπλάνο είτε με καράβι.
Με αεροπλάνο κεντρικά αεροδρόμια που μπορεί να εξυπηρετηθεί είναι το Fiumiccino της Ρώμης, το  Malpensa του Μιλάνο,  και της Bologna

Βέβαια σημαντικός όγκος επισκεπτών προτιμούν μικρότερα αεροδρόμια της χώρας (Μπάρι, Μπολόνια, Μπρίντιζι, Γένοβα, Νάπολη, Παλέρμο, Πάρμα, Περούντζια, Ρίμινι, Τορίνο, Βενετία, Σαρδηνία και Σικελία) αν και από Ελλάδα δεν έχει γι αυτούς τους προορισμούς low cost πτήσεις.
Όσο για τα ferry από Πάτρα ή Ηγουμενίτσα κάποιος μπορεί να πάει Μπάρι, Μπρίντιζι, Ανκόνα, Βενετία.

Οι σιδηρόδρομοι είναι αρκετά ανεπτυγμένοι στην Ιταλική χερσόνησο. Η χώρα συνδέεται με ολόκληρη την Ευρώπη. Προσωπικά προτιμώ τα τρένα για της μετακινήσεις μου στην Ιταλία και στην Ευρώπη. Μια επίσκεψη στο επίσημο site των σιδηροδρόμων της χώρας θα σας πείσει: www.trenitalia.com

Υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά κτελ που εκτελούν δρομολόγια ανάμεσα στις πόλεις της Ιταλίας, και κατά κύριο λόγο είναι νέα και καλά εξοπλισμένα πούλμαν. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.euroline.com και www.busabout.com


Η ιδέα να επισκεφτείτε την Ιταλία με το δικό σας αυτοκίνητο ή με νοικιασμένο δεν είναι και τόσο καλή για τους εξής λόγους: 


  1.  Η οδήγηση των Ιταλών κυρίως στο Νότο είναι κάπως «ελληνική»,
  2.  Οι δευτερεύοντες δρόμοι δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση και περνούν μέσα από πολλές πόλεις και χωριά,
  3.  Τα διόδια στους εθνικούς οδικούς άξονες είναι εξωφρενικά,
  4. H τιμή της βενζίνης είναι υψηλή (όχι βέβαια όσο στην Ελλάδα).

Πάντως να ξέρετε ότι όταν σας αναβοσβήνουν τα φώτα είναι για να περάσουν και όχι για να σας παραχωρήσουν προτεραιότητα.


Τηλεπικοινωνίες

Internet cafe θα βρείτε αρκετά, με ικανοποιητική ταχύτητα και όχι τόσο χαμηλές τιμές, και φυσικά στα περισσότερα ξενοδοχεία θα βρείτε free wi-fi.

Όσον αφορά τις κλήσεις, είτε τοπικές είτε διεθνείς καλυτέρα να πάρετε μια τηλεκάρτα και μην σκεφτείτε ούτε για πλάκα τις κλήσεις από το ξενοδοχείο. Τηλεκάρτα μπορείτε να αγοράσετε από τα καπνοπωλεία και τα ταχυδρομεία. 

Ο διεθνής κωδικός της Ιταλίας είναι 0039 και για έκτακτη ανάγκη θα πρέπει να τηλεφωνήσετε στο 112.



Και για όποιον θέλει ένα μεγάλο βίντεο με φώτος από ταξίδια μου στην Ιταλία



Πηγές:

Κατά κύριο λόγο δικες μου απόψεις και γνώσεις βάση ταξιδιών στην Ιταλία

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου