Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Vatican – Προφητείες – Part 3




Μπορεί το ημερολόγιο των Μάγιας να μην τα κατάφερε με την πρόβλεψή του για το τέλος του κόσμου, όμως πολλοί υποστηρίζουν ότι ίσως ο Άγιος Μαλαχίας βγήκε αληθινός με τις δικές του προφητείες..

Η προφητεία των Πάπων που χάνεται στα βάθη των αιώνων και αφορά τη συντέλεια του κόσμου, γίνεται αυτή την περίοδο πιο επίκαιρη από ποτέ, με την παραίτηση του Πάπα από το θρόνο του Βατικανού.

Από τη στιγμή που έγινε η γνωστή η παραίτηση, στο internet έγινε ένα μεγάλο μπαμ…όλοι ξαφνικά άρχισαν να ακούνε και να γράφουν για τον Άγιο Μαλαχία και την προφητεία του.. (βέβαια όσο και εάν έψαξα πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, πουθενά δεν έχει μια αναλυτική λίστα με της προβλέψεις του),  τον σκηνοθέτη Νάνι Μορέτι και την ταινία του «Habemus Papam» που μιλούσε για παραίτηση Ποντίφικα και συνεχίζοντας με τις προβλέψεις του Νοστράδαμου για ένα αναπάντεχο γεγονός που θα συνταράξει την εκκλησία.

Βέβαια γεγονός είναι ότι πλέον παντού (αναρωτιέμαι από πού το βγάλανε αυτό) ότι ο Μαλαχίας είχε  προβλέψει την παραίτηση του Πάπα (δεν το αναφέρει πουθενά) αλλά και την έλευση ενός μαύρου Πάπα (το μόνο που λέει είναι ότι θα ονομάζεται Πέτρος, και ο μόνος υποψήφιος Πέτρος τυχαίνει να είναι έγχρωμος),  ο οποίος θα είναι και ο τελευταίος πριν το τέλος του κόσμου.

Η ιστορία ξεκινάει πριν από 1000 χρόνια, από έναν άνθρωπο που ανακηρύχθηκε Άγιος. Στην διάρκεια μιας επίσκεψης στη Ρώμη του Αγίου Μαλαχία Αρχιεπισκόπου της Ιρλανδίας το 1139, είχε ένα όραμα όπου του αποκαλύφθηκαν τα ονόματα των αρχηγών της καθολικής εκκλησίας που θα εκλέγονταν μέχρι τη συντέλεια του κόσμου, σε μια λίστα από 111 Ποντίφικες.

Τα ονόματα της λίστας αυτής φαίνεται πως αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, κάνοντας όσους πιστεύουν σε προφητείες για τη συντέλεια του κόσμου να ανησυχούν έντονα.

Ο Άγιος Μαλαχίας





Το 1094 μΧ. γεννήθηκε στο Άρμαχ -εκεί όπου σήμερα είναι η Βόρεια Ιρλανδία- ο γιος και κληρονόμος μιας πλούσιας οικογένειας ευγενών, των Ο’ Morgair. To αγόρι βαφτίστηκε Maelmhaedhoc και χρόνια αργότερα έγινε γνωστός με το όνομα Μαλαχίας.

Από την παιδική ηλικία του εκδήλωσε την προσήλωσή του στη θρησκεία. Περνούσε τις ημέρες του με προσευχή και τις νύχτες συντροφιά με ένα ερημίτη, το κελί του οποίου βρισκόταν κοντά στην εκκλησία της Αρμάγκ. Όταν ο επίσκοπος της πόλης πληροφορήθηκε για τον νεαρό πιστό, τον έχρησε διάκονο και του εμπιστεύθηκε την φροντίδα των φτωχών της πόλης.

Χειροτονήθηκε το 1119 σε ηλικία 25 ετών. Συνέχισε τις θεολογικές του σπουδές, έγινε ηγούμενος το 1123 και ένα χρόνο αργότερα χειροτονήθηκε αρχιεπίσκοπος του Conor και έγινε ο εξομολογητής του Cormac MacCarthy, του μετέπειτα βασιλιά της Ιρλανδίας...».

Έτσι άρχισε η ιστορία ενός ανθρώπου που ανακηρύχθηκε άγιος από τον πάπα Κλημεντίνο Γ' και στον οποίο αποδίδονται οι πιο γνωστές, αλλά και αμφιλεγόμενες, προφητείες για τη διαδοχή στην Αγία Έδρα από το 1143 και μετά.

Διαδρομή

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Μαλαχίας έγινε ιεραπόστολος και ταξίδευε στη χώρα του για να διδάξει στους Ιρλανδούς το χριστιανισμό. Ήταν μια δύσκολη αποστολή, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι την εποχή εκείνη πίστευαν στη ειδωλολατρία, και εξασκούσαν πρακτικές που είχαν κληρονομήσει από τους Κέλτες. Η ζωή του βρέθηκε πολλές φορές σε κίνδυνο καθώς οι φανατικοί ειδωλολάτρες προσπάθησαν να τον σκοτώσουν, κατάφερε όμως με την πνευματικότητά του να τους μεταφέρει την αγάπη του Χριστού.

Η φήμη του απλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη την Ιρλανδία και ο τότε Πάπας Ιννοκέντιος ο Β΄ τον προσκάλεσε στη Ρώμη. Τα χρονικά εκείνης της περιόδου αναφέρουν ότι ο Ποντίφικας μέσα στη συνέλευση των καρδιναλίων εναπόθεσε τη Μίτρα του στην κεφαλή του Μαλαχία και τον χιτώνα του στους ώμους του, σαν δείγμα αναγνώρισης του έργου του Ιρλανδού ιεραπόστολου.

Ο Μαλαχίας έμεινε για αρκετούς μήνες στη Ρώμη. Και ενώ περνούσε τις ημέρες του συζητώντας με τον Ποντίφικα, τις νυχτες τις περνουσε στην βιβλιοθήκη του Βατικανού, να διαβάζει και να κρατάει σημειώσεις. Όταν λίγο καιρό αργότερα έφυγε από τη Ρώμη, κανείς δεν γνώριζε το περιεχόμενο του ογκώδους χειρόγραφου που πήρε μαζί του.

Η θεία έμπνευση για της προφητείες του, σύμφωνα με την παράδοση, ήρθε το 1139, όταν ο Μαλαχίας πήγε στη Ρώμη για να συναντήσει τον πάπα Ιννοκέντιο Β'. Είδε όραμα -γράφει η Καθολική Εγκυκλοπαίδεια- που του αποκάλυψε όλους τους ποντίφικες από την εποχή του μέχρι «το τέλος του κόσμου».

Ο Μαλαχίας πέθανε κατά το δεύτερο προσκύνημα του στη Ρώμη στις 2 Νοεμβρίου του 1148, ανήμερα της καθολικής εορτής των νεκρών από υψηλό πυρετό και μάλιστα λέγεται ότι άφησε την τελευταία του πνοή στα χέρια του στενού του φίλου Αγίου Βερνάρδου. Ανακηρύχθηκε άγιος από τον πάπα Κλημεντίνο Γ' το 1199, μετά από προτροπή του Αγίου Βερνάρδου.

Ενδιαφέρον είναι ότι μεταξύ των προφητειών του ήταν η πρόβλεψη της ημέρας και της ώρας του δικού του θανάτου, που αποδείχθηκε ακριβής.

Τα χειρόγραφά του μεταφέρθηκαν από τη μια βιβλιοθήκη στην άλλη, για να φτάσουν τελικά στα υπόγεια του αβαείου της Μάντοβα και να παραμείνουν στα “αζήτητα” για πέντε περίπου αιώνες!


Η αποκάλυψη και η προφητεία των Πάπων



Το έργο του Μαλαχία ξαναείδε το φως της ημέρας το 1590, χάρη στον μοναχό Arnold de Wyon που βρέθηκε στην είσοδο του αβαείου του Αγίου Βενέδικτου, στη Μάντοβα της Ιταλίας.

Ζήτησε από τον αρχιερέα την άδεια να μελετήσει τα αρχεία του αβαείου και ο τελευταίος τον οδήγησε στα υπόγεια του ναού. Ανάμεσα στους αραχνιασμένους τόμους, ο μοναχός ανακάλυψε ένα παμπάλαιο χειρόγραφο, θαμμένο στη σκόνη. Έμεινε έκπληκτος από τις πρώτες γραμμές που διάβασε.

Όπως διηγήθηκε αργότερα, κρατήθηκε ξάγρυπνος για νύχτες ολόκληρες, βυθισμένος στο κείμενο και στις σκέψεις του. Το έργο του φέρει τον τίτλο "Lignum Vitæ" ή “Η προφητεία των Πάπων”.

Το στοιχείο όμως εκείνο που συντάραξε τον Arnold είναι ότι ο Μαλαχίας δεν σταματά στους Πάπες που έζησαν μέχρι την εποχή του! Μέσα από μια μορφή ενόρασης, ο Άγιος αναφέρεται αναλυτικά σε όλους τους Πάπες που θα ακολουθήσουν. Σύμφωνα με την προφητεία του, οι Ποντίφικες στο σύνολό τους θα φτάσουν τους 112. Στη συνέχεια, θα έρθει η αποκάλυψη και το “τέλος του κόσμου”!


Ανακαλύπτοντας την προφητεία

Ο μοναχός Arnold de Wyon ήταν ένας πανέξυπνος, σκεπτόμενος άνθρωπος. Στην αρχή αμφέβαλε για την αυθεντικότητα των κειμένων, και αποφάσισε να προχωρήσει βαθιά στην ανάλυσή τους.

Ξεκίνησε ελέγχοντας τις προφητείες του Αγίου Μαλαχία που αναφερόταν στους Πάπες που ενθρονίστηκαν μετά το θάνατο του Αγίου. Επέλεξε την προφητεία για τον Ποντίφικα που ήταν σύγχρονος του Arnold.

Στη χειρόγραφη “λίστα” του Μαλαχία ο Πάπας εκείνος είχε τον αριθμό 79. Ο Άγιος, που είχε πεθάνει πριν από πέντε αιώνες, αγνοούσε σίγουρα τόσο το όνομα του Πάπα, όσο και τα γεγονότα της εποχής εκείνης.

Ο Μαλαχίας περιέγραφε τον Πάπα εκείνο με τον ακόλουθο λατινικό τίτλο : «Gens perversa», που μεταφράζεται: Το γένος των καταραμένων.

Ο Arnold δεν συνάντησε ιδιαίτερη δυσκολία στην αποκρυπτογράφηση του μηνύματος του Μαλαχία: Την χρονιά του 1590 οι Προτεστάντες είχαν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη. Χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, ασπάστηκαν τον προτεσταντισμό. Μάλιστα, οι καθολικοί και οι οπαδοί του Πάπα ονόμαζαν τους προτεστάντες “αιρετικούς” και τους αποκαλούσαν “καταραμένους”!

Είναι γνωστό ότι την εποχή που έζησε ο Μαλαχίας, τον ενδέκατο δηλαδή αιώνα, δεν υπήρχε ο προτεσταντισμός. Πώς μπόρεσε ο άγιος να προβλέψει την «γέννησή» του πεντακόσια χρόνια πριν; Απλή σύμπτωση;

Ο Arnold de Wyon ανέτρεξε στη συνέχεια στην προφητεία που αναφέρεται στον 78ο Πάπα.

Πρόκειται για τον Πάπα Λέοντα τον 11ο τον οποίο ο Μαλαχίας αναφέρει σαν «Undosus vir» ή τον «άνθρωπο του υδάτινου κύματος». Ο συγκεκριμένος Πάπας κάθισε στον θρόνο για ένα μήνα. Στην Βίβλο, το νερό και το κύμα αποτελούν σύμβολα της μικρής διάρκειας. Για άλλη μια φορά ο άγιος είχε προβλέψει σωστά.

Ο Arnold εξέτασε προσεκτικά όλες τις αναφορές και τις προβλέψεις που είχε κάνει ο Μαλαχίας για όλους τους Πάπες που ενθρονίστηκαν μέσα στα πεντακόσια χρόνια από το θάνατο του αγίου-προφήτη. Ο Άγιος Μαλαχίας είχε “πέσει μέσα” σε όλα!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου