Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ταξιδιωτικό Αφιέρωμα – Γενικό




Από την πλευρά μου δεν ταξιδεύω για να πάω κάπου, αλλά απλώς για να πάω. Ταξιδεύω για χάρη του ταξιδιού. Το σπουδαίο είναι να κινείσαι. - Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον

Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει μ’ ένα βήμα. - Λάο Τσε, Κίνεζος φιλόσοφος

Η χαρά του να ταξιδεύεις βρίσκεται περισσότερο στην αναπόληση και λιγότερο στο παρόν, στην στιγμή που ταξιδεύεις. - Γκόρις Καρλ Χάυζμανς (1848-1907)





Υπήρχε μια εποχή που ήθελα να πάω να δω μόνο άγρια μέρη και ήμουν απρόθυμος να επισκεφθώ ένα μέρος για το οποίο είχαν γραφτεί πολλά

Αλλά τελικά και αυτό είναι το παράξενο με τα ταξίδια κατέληγα να πάω σε ένα μέρος για το οποίο είχαν γράψει οι πάντες και ήταν σαν τα έβλεπα κάτι εντελώς καινούργιο.

Το καλύτερο ενός ταξιδιού είναι η αίσθηση ότι ανακαλύπτεις πάντα κάτι καινούργιο.

Όταν απουσίαζε αυτή η αίσθηση και ήταν όλα προβλέψιμα, έχανα την όρεξη μου να συνεχίζω και ήθελα να γυρίσω σπίτι.

Η Ευρώπη δεν είναι ένα μέρος αλλά πολλά. Και εγώ ένιωθα επιτέλους αρκετά ήρεμος για να τολμήσω να μπω σε εκείνη την πολυπλοκότητα χωρίς να κινδυνεύω να χαθώ.

Ήμουν ικανοποιημένος από την αγάπη που είχα την ζωή μου…τα ταξίδια..

Δεν έψαχνα να βρω καινούργιο τόπο να εγκατασταθώ κοιτάζοντας δεξιά και αριστερά από τα μέρη που περνούσα. Ταξίδευα με αγνή διάθεση, χωρίς ζήλια για τα μέρη που μου  άρεσαν και χωρίς πρόθεση ή διάθεση να αποκτήσω κάτι από αυτά.

Ξεκινούσα για ένα μακρύ ταξίδι για το γύρω της Ευρώπης,  για να γνωρίσω ανθρώπους, να δοκιμάσω το φαγητό κάθε περιοχής, να βραχώ και να ταλαιπωρηθώ αν χρειαζόταν, προσπαθώντας να γνωρίσω όσο πιο πολλούς σοφούς ανθρώπους μπορούσα σε ένα σύγχρονο Μεγάλο Ταξίδι.

Θα προσπαθήσω να ακολουθήσω όσο πιο πιστά γίνεται τα βήματα του ταξιδιού μου, και θα γίνω όσο πιο λεπτομερειακός είναι δυνατόν, από το προφίλ και την ιστορία κάθε χώρας, μέχρι την ιστορία κάθε πόλης, τα αξιοθέατα, τα φαγητά, τα αρώματα, τα χρώματα και όσα σχόλια μπορώ να κάνω.

Στο παρόν άρθρο θα κάνω μια γενική ανασκόπηση του τρόπου μεταφοράς παραθέτοντας links για διάφορες χώρες, για τον κάθε άνθρωπο που μπορεί να βρει χρήσιμα τα άρθρα αυτά για μελλοντικά του ταξίδια.



Αεροπορικές Μετακινήσεις εντός Ευρώπης




Αυτό που ποτέ δεν έχω κατανοήσει για ταξίδια λίγων ωρών εντός Ευρώπης γιατί κάποιος θα έπρεπε να πληρώσει απείρως περισσότερα χρήματα σε γνωστές άλλες αεροπορικές …- χρήματα με τα οποία μπορεί να ταξιδέψει παραπάνω..- καθώς προσωπικά δεν βρίσκω λογική στους ίσως 5 πόντους παραπάνω που έχουν τα καθίσματα ή το χαλιά φαγητό που προσφέρετε στα αεροπλάνα (από την στιγμή που ούτε συ άλλος δεν τρωω τα άθλια σκευάσματα που προσφέρουν στα αεροπλάνα).

Για τις Αεροπορικές μου μετακινήσεις προτιμώ κατά κύριο λόγω την Easyjet, χωρίς ωστόσο να αποκλείω και άλλες low cost εταιρείες.



Ο  λόγος τους ότι είναι τόσο φθηνές βρίσκεται στην Φώτο-ανάλυση
 

Αν λοιπόν σαν εμένα ούτε εσύ φίλε αναγνώστη δεν κολλάς σε αεροπορικά λουσα, παρακάτω θα βρεις μια λίστα με τις μεγαλύτερες low cost αεροπορικές που υπάρχουν στην Ευρώπη για τις μετακινήσεις σου.

ΥΓ.: Μην ακούσω το θέμα ασφαλείας.. διότι ποτέ ως τώρα δεν έχει σημειωθεί κάτι με τις low cost αεροπορικές.
 

Λίστα με τις μεγαλύτερες Low Cost Αεροπορικές Ευρώπης 
(Κλικ στο όνομα της εταιρείας και σας πάει απευθείας στο site της εταιρείας)


Την Πλήρη Λίστα θα την βρείτε  ΕΔΩ (Η λίστα ανανεώνεται συνεχώς).



Μετακινήσεις με Τρένα στην Ευρώπη





Η Ευρώπη όπως και η Αμερική χάρη στην γεωγραφία της προσφέρεται για ταξίδια με τρένο.

Σε αντίθεση με το δίκτυο της Αμερικής όμως, η Ευρώπη είναι πολύ πιο πλήρης σε σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς και οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλές με αποτέλεσμα να κάνουν το τρένο ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα ταξιδιού στην Ευρώπη.

Ξεκινώντας να μιλάμε για τα τρένα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για το ταξίδι στην Ευρώπη, το καλύτερο είναι κάποιος να χρησιμοποιεί Interrail Pass καθώς το κόστος μειώνεται σημαντικά.

Δυο από τα καλυτέρα site για το Interrail είναι τα :


Raildude  και το Interrail



Το Interrail Pass μπορεί να το διαλέξει κανείς βάση αρκετών κριτηρίων, όπως ημέρες ταξιδιού, πρώτη η δεύτερη θέση, χώρες που θα πάει, ηλικία του κλπ κλπ. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο συμφέρει σημαντικά ειδικά αν μετακινήστε συνέχεια από πόλη σε πόλη ή από χώρα σε χώρα.

Κάθε χώρα στην Ευρώπη έχει το δικό της Site για τα τρένα, συνήθως αρκετά κατατοπιστικό και εύχρηστο.


Λοιπές Μετακινήσεις


Σχεδόν σε όλες τις δυτικό ευρωπαϊκές χώρες, αξίζει να παίρνει κανείς το ημερήσιο πάσο για όλα τα μέσα. Πιστέψτε με αξίζει πολύ περισσότερο από το να παίρνεις 2 ευρώ το εισιτήριο σε κάμποσες πόλεις.. ειδικά αν ανεβοκατεβαίνεις σε κάθε μέσον συγκοινωνίας.
Θα πρότεινα τα ταξί να τα αποφύγετε.. εκτός και εάν θέλετε όντως να ξοδέψετε.. καθώς τα ταξί είναι πολύ πιο ακριβά από την Ελλάδα.

Για όσους αρέσκονται στην ποδηλασία σε κάθε σχεδόν σοβαρή Ευρωπαϊκή πόλη υπάρχουν ειδικές λωρίδες για ποδηλάτες, καθώς οι πόλεις έχουν μεριμνήσει για τους οικολογικούς μας φίλους.



Γενικά στην Ευρώπη μπορεί να βρει κανείς το - κυριολεκτικά - κάθε τρόπο μεταφοράς. Για περισσότερες πληροφορίες θα αναφερθώ σε ειδικά άρθρα για τις χώρες και τις πόλεις.


Νόμισμα  - Γλώσσα - Ασφάλεια -Βίζα

Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες δεν χρειάζεται πλέον Βίζα εισόδου, καθώς μπορεί να ταξιδέψει κανείς με την Ταυτότητα του. Αυτό δεν αποκλείει ωστόσο σε κάποιες χώρες να σε ρωτάνε για ποιο λόγω ορθές - και ας βλέπουν ένα backpack με αναμνηστικά από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.

Όσον αφορά την Ασφάλεια, οι Ευρωπαϊκές πόλεις είναι κατά γενική ομολογία ασφαλείς - όσο μπορεί να είναι κανείς.

Μην έχετε την εσφαλμένη εντύπωση ότι κοσμοπολίτικο Παρίσι, το μοδατο Μιλάνο, το θαύμα που ονομάζετε Βερολίνο , είναι πιο ασφαλείς πόλεις από την Μπρατισλάβα ή την Βουδαπέστη.

Όσον αφορά την Γλώσσα, ακόμα και στην ίδια χώρα υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις με την γλώσσα που ομιλιέται, χάρη στην τεράστια ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά που κουβαλάει η Ευρώπη.

Σε γενικές γραμμές σε πολλές χώρες δεν μιλάνε αγγλικά - είτε δεν γνωρίζουν είτε απαξιουν να απαντήσουν. Ωστόσο σε μεγάλες πόλεις συνήθως έως πάντα θα βρεις την λύση μόνο με αγγλικά. Πάντως καλό είναι πηγαίνοντας κάπου να μάθει κανείς μερικές βασικές λέξεις της γλώσσα που ομιλιέται.

Όσον αφορά το νόμισμα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης θα βρείτε το Ευρώ, ενώ σε κάποιες άλλες το τοπικό τους νόμισμα. Η αλλαγή των χρημάτων είναι κάτι που μπορεί να γίνει στα περισσότερα μέρη καθώς παντού σε αυτές τις χώρες υπάρχουν μαγαζιά που αγοράζουν και πουλάνε συνάλλαγμα.



Επίλογος

Η Ευρώπη με την τεράστια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά είναι το καλύτερο μέρος να ταξιδέψει κανείς για αρχή. Μπορεί να πας σε μια χώρα ή μια πόλη και 10 φορές.. και κάθε φορά έχεις κάτι νέο να δεις ή να μάθεις..

Ας ταξιδέψουμε λοιπόν...







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου