Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ταξιδιωτικό Αφιέρωμα – Turin – Μέρος Α'



Στην Βόρεια Ιταλία βρίσκουμε την άκρως μυστικιστική πόλη της Ευρώπης...μια πόλη που περνάει σχεδόν αδιάφορη στους περισσότερους καθώς για ελάχιστους αποτελεί τουριστικό προορισμό – κακώς βέβαια – στην Ιταλία..

Μια πόλη που για τους λάτρεις του εσωτερισμού, του αποκρυφισμού και όσων ψάχνονται από τους Ναΐτες ως το Ιερό Δισκοπότηρο..και από τον Νοστράδαμος ως τον Μασονισμό...θα ήταν ο κατάλληλος τόπος να βρουν αυτά που ψάχνουν.

Με όποιο και να είχα συζητήσει την προοπτική μιας επίσκεψης σ’ αυτή την πόλη, πάντα εισέπραττα την ίδια απάντηση.Όλοι μου έλεγαν, τι να πας να κάνεις σ’ αυτή τη βιομηχανική, γκρίζα, αδιάφορη πόλη. Άλλωστε όλοι λέγανε…αν δεν υπήρχε το Μιλάνο, το Τορινο θα ήταν η πιο άσχημη πόλη της Ιταλίας.

Η πρώτη μου απόπειρα να την επισκεφτώ ήταν στο μακρινό 1995 και με μια βόλτα στην πόλη η γνώμη μου γι’ αυτήν άλλαξε άρδην. Από τότε έχω πάει αμέτρητες φορές – και λόγω της αγαπημένης μου ομάδας φυσικά – και ακόμα και σήμερα δεν την χορταίνω..

Ας ξεκινήσουμε με μια ιστορική αναδρομή.

Το Molle Antoneliana με φοντο τις Αλπεις


Ιστορία

Η πρώτες αναφορές για το Τορινο χάνονται στο βάθος της ιστορίας. Εικάζεται ωστόσο ότι η πόλη χτίστηκε προς τιμήν της Ίσιδος.

Τον 3ο αιώνα π.Χ η περιοχή κατοικούνταν από κελτικές φυλές. Η πόλη ιδρύθηκε επισήμως το 27 π.Χ. από τον Αυτοκράτορα Αύγουστο με το όνομα Castra Taurinorum και αργότερα μετονομάστηκε σε Julia Augusta Taurinorum.

Ακόμα και σήμερα μπορεί να δει κανείς στην Via Garibaldi ότι έχει απομείνει από το αρχαίο Ρωμαϊκό τοίχος, το Porta Decumani,το Palazzo Madama και το Porta Palatina.

Μετά την διάλυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η πόλη έπεσε στα χέρια των Λομβαρδών και αργότερα των Φράγκων.

Τον 16ο αιώνα, ο Δούκας της Σαβόϊα έγινε κύριος της πόλης, ενώ τον 17ο αιώνα οι απόγονοί του απέκτησαν τον τίτλο του Βασιλιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας και η πόλη έγινε πρωτεύουσα του βασιλείου.

Το 1706 οι Φράγκοι πολιόρκησαν την πόλη για 117 ημέρες χωρίς να καταφέρουν να την κατακτήσουν.

Επί Ναπολέοντα, το Τορινο ήταν περιοχή των Γάλλων και για την ακρίβεια η πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου του Pietmonte Sardignia.

Το 1861 το Τορινο έγινε η Πρώτη Πρωτεύουσα του Νέου Ενωμένου Ιταλικού Κράτους πριν μεταφερθεί στην Ρώμη.

Ανάμεσα στα σημαντικά που πρέπει να ειπωθούν είναι ότι από το Τορινο υπάρχει η διώρυγα κάτω από τις Άλπεις που βγαίνει στην Γαλλία, ότι στο Τορινο είναι τα κεντρικά του ομίλου FIAT (Fabbrica Italiana Automobili Torino) που ειναι ο Δευτερος μεγαλυτερος εργοδοτης στην Ιταλια μετα το κρατος καθως και τα κεντρικά από διάφορα προϊόντα όπως η Nutella και το Lavazza, στο Τορινο είναι η Ιερά Συνδονι, ότι εικάζεται ότι είναι το μέρος οπού βρίσκεται πλέον το Ιερό Δισκοπότηρο, και κυρίως και πάνω από όλα…είναι η πόλη της JUVENTUS.




Γενικα


Γιατί να πάτε?


Λόγοι γιατί να πάει κανείς στο Τορινο υπάρχουν άπειροι.. μερικοί από αυτούς…

Μοντέρνα τέχνη.
Η πόλη είναι η πρωτεύουσα της μοντέρνας τέχνης για την Ιταλία, και ίσως και μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της Ευρώπης στον τομέα αυτό. Με τουλάχιστον 5 παγκόσμιας κλάσης μουσεία μοντέρνας τέχνης πόλη είναι μαγνήτης για τους λάτρεις.
  • Castello di Rivoli
  • Fondazione Sandretto Re Rebaudengo
  • Pinacoteca Giovanni e Marella Agnelli
  • Galleria Civica d’ Arte Moderna e Contemporanea
  • Palazzo Bricherasio
Ίσως και να είναι περισσότερα τα έργα του Warhol που εκτίθενται στο Τορίνο, παρά στη Ν. Υόρκη.
Μουσεία.
Το αιγυπτιακό μουσείο του Τορίνου είναι το τρίτο μεγαλύτερο και σημαντικότερο μουσείο για την αρχαία Αίγυπτο στον κόσμο, μετά το Βρετανικό και του Καΐρου. 
Museo Egizio
Επίσης, στο ίδιο κτήριο στεγάζεται και η πινακοθήκη Sabauda (χωριστό εισιτήριο), με σημαντική μεσαιωνική & αναγεννησιακή συλλογή (και όχι μόνο).
Το μεγαλύτερο landmark της πόλης, ο πολύ ψηλός πύργος Mole Antonelliana, φιλοξενεί, εκτός από το παρατηρητήριο που κάθε ψηλό κτήριο οφείλει να διαθέτει, και το μοναδικό μουσείο κινηματογράφου της Ιταλίας.
Molle Antonelliana
Οι πιστοί καθολικοί οφείλουν μια επίσκεψη στο Duomo της πόλης, όπου φυλάσσεται ένα από τα πιο σημαντικά (αλλά και ταυτόχρονα, από τα πλέον αμφισβητούμενα) κειμήλια της καθολικής πίστης: η Ιερά Σινδόνη, το ύφασμα το οποίο (υποτίθεται ότι) τύλιξαν το σώμα του Ιησού όταν τον κατέβασαν από το Σταυρό).
Sindone
Η πόλη επίσης διαθέτει παλάτια – μνημεία, που σήμερα στεγάζουν μουσεία. Όπως το:

  • Palazzo Reale
  • Palazzo Madama
  • Palazzo Cavour
  • Palazzina Di Caccia Di Stupinigi
  • Castello Di Rivoli
  • Museo Nazionale Del Risorgimento (το μέρος όπου γεννήθηκε το σημερινό Ιταλικό κράτος, και έδρα της πρώτης Ιταλικής Βουλής).
Αρχιτεκτονική
Ο Ιταλικός φασισμός πέρασε από δω, και άφησε πίσω του μεγαλοπρεπέστατες πλατείες και λεωφόρους. Παρά τη μαύρη ιστορία τους, έχουν αναγεννηθεί και συντηρηθεί, και σήμερα οι πολλές μεγάλες πλατείες και λεωφόροι της πόλης περιτριγυρίζονται από όμορφα νέο-μπαρόκ κτήρια, με φαρδιά, σκεπασμένα πεζοδρόμια, ενώ διάσπαρτα στην πόλη είναι και μια σειρά από Art Nouveau κτήρια και στοές. Είναι τόσα πολλά, που τα περισσότερα δεν αναφέρονται καν στους – ελάχιστους – ταξιδιωτικούς οδηγούς.

Piazza San Carlo
Τα παλάτια του οίκου της Σαβοΐας, που είχαν την έδρα τους εδώ, καθώς και οι βασιλικοί κήποι, που σχεδιάστηκαν από τον ίδιο άνθρωπο που έφτιαξε και τους κήπους των Βερσαλλιών, φυσικά δίνουν μια ξεχωριστή εικόνα στο κέντρο της πόλης.
Τέλος, η πόλη διατρέχεται και από τον ποταμό Πάδο, που με τις γέφυρές του και τη διαμορφωμένη όχθη του δίνουν μια ξεχωριστή εικόνα. 
Porta Palazzo Market
Μια τεράστια πρωινή υπαίθρια (λαϊκή) αγορά, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη λένε οι ίδιοι, γεμίζει κάθε πρωί μια τεράστια πλατεία με κάπου 700 μικροπωλητές. Γίνεται χαμός, τόσο από πωλητές όσο και από αγοραστές, ενώ μετά το μεσημέρι η πλατεία αδειάζει και τίποτα δε θυμίζει το χαμό που επικρατούσε νωρίτερα. Κυριολεκτικά εδώ μπορείτε να βρείτε τα ΠΑΝΤΑ.
Φαγητό.
Τι να πρωτοπεί κανείς. Αλλά από την άλλη, ίσως και να μη χρειάζεται. Γιατί, τι παραπάνω συστάσεις μπορεί να χρειάζεται η πόλη που γέννησε το slow food? Μια πόλη που το φαγητό είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, με μπόλικα αστέρια Michelin, αλλά και παραδοσιακές τρατορίες…

Ristorante Del Cambio - Turin
Άλλα προϊόντα της τοπικής κουζίνας είναι 
  • η Πανακότα 
  • το Κριτσίνι
  • το Martini
  • το Cinzano
  • η Nutella 
  • ο Lavazza
Επίσης να αναφέρω εδώ ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι επίσης γεμάτο από Grande Cafe και Aperitivo bars.

Μετάβαση

Δυστυχώς δεν υπάρχει απευθείας πτήση από Αθήνα για Τορίνο, ενώ για πτήσεις με ανταπόκριση οι λύσεις λίγες και άβολες με πολλές ώρες αναμονής και αρκετά ακριβές.  

Ο καλύτερος τρόπος είναι να πάει κανείς από Ελλάδα μέσω Μιλάνου Malpena. Ανάλογος της αεροπορικής που θα ταξιδέψει, θα προσγειωθεί στο Τerminal 1 ή 2.

Έξω από το κάθε Τerminal υπάρχει KTEΛ που κάνει την διαδρομή Malpensa Torino.
Η εταιρεία που εκτελεί την διαδρομή Malpensa Torino είναι η SADEM.



Η διαδρομή διαρκεί 2 ώρες και το κόστος είναι  20 ευρώ η διαδρομή.

(Για το κόστος εάν έχει μεταβληθεί καθώς και για το ωράριο των δρομολογίων μπορείτε να ενημερωθείτε ΕΔΩ)

Φτάνοντας στο Τορινο το ΚΤΕΛ αυτό κάνει 3 στάσεις.
  • TORINO c.so G. Cesare ang. p.le Autostrada
  • TORINO PORTA SUSA
  • TORINO Autostazione Comunale

Θα πρότεινα να κατέβετε στο TORINO PORTA SUSA (κάνει στάση στην έξοδο του ΜΕΤΡΟ) και από κει να κινηθείτε είτε με τα πόδια είτε με μετρό.

Μετακίνηση στην Τορινο

Γενικά η πόλη είναι μια πόλη που εύκολα την περπατάει κανείς – και το συνιστώ γιατί έτσι θα δείτε πολλά περισσότερα – αλλά επίσης έχει ένα πολύ καλό δίκτυο συγκοινωνίας.

Το μετρο του Τορινο είναι από τα νεότερα της Ευρώπης, εξου και όταν το επισκεφτείτε θα δείτε ότι είναι αυτόματο μετρο χωρίς οδηγό. Εκτελεί δρομολόγιο μιας γραμμής μόνο, και οι χρόνος αναμονής του συρμού είναι ελάχιστος.

Turin Metro


Πέρα από το μετρο στο Τορινο θα βρείτε ένα ικανοποιητικότατο δίκτυο λεωφορείων και Τραμ θα σας πάνε οπουδήποτε και εάν θέλετε.

Καλό θα ήταν το ταξί να το αποφύγετε καθώς είναι ακριβό. Η σημαία στο ταξί ξεκινάει από τα 6μιση ευρώ.

Στο Τορινο θα βρείτε δυο μεγάλους σταθμούς τρένων το Porta Nuova και το Porta Susa. Το Porta Nuova  είναι ο κεντρικός σταθμός τρένων, αν και το Porta Susa  φτιάχνεται και να γίνει κάποια στιγμή αυτός ο κύριος σταθμός. Από το Porta Nuova θα βρείτε τρένα που πάνε παντού στην Ιταλία, από το Μιλάνο και την Ρώμη, ως το Μοnaco και το Parisi.

Porta Susa

Porta Nuova

Που να μείνετε

Προσωπικά θα πρότεινα να μείνετε στο Κέντρο του Τορινο, τουτέστιν στης εξής περιοχές:

  • Στην περιοχή της Porta Nuova
  • Στην περιοχή της Porta Susa
  • Στην περιοχή της Piazza San Carlo

Γενικα στο κέντρο του Τορινο θα βρείτε ξενοδοχεία κάθε τιμής και ποιότητας από το κανονικής τιμής και καλή ποιότητας Urbani  με 50 ευρώ την βραδιά, ως το Diplomat με 500 ευρώ την βραδιά. Στην περιοχή της Porta Nuova θα βρείτε ξενοδοχεία με λογικές τιμές.


Που να φάτε και να πιείτε καφέ

Το Τορινο είναι ο παράδεισος κάθε καλοφαγά.

Πέρα από ιστορικά καφέ όπως το café Torino στην Piazza San Carlo  καφέ οπού και εάν πίνετε δεν θα παραπονεθείτε για την ποιότητα.

Caffe Torino - Piazza San Carlo


Οι Ιταλοί θα σας φέρουν το αεριούχο σφήνακι μαζί με το Espresso, καθώς αποτελεί ιεροτελεστία να το πίνει κανείς ώστε να ξεπλυθεί το στόμα και να νιώσει κανείς την απόλυτη γεύση του espresso μετά.

Εάν ζητήσετε νερό (aqua) να διευκρινίσετε ότι θέλετε Aqua Naturalle και όχι Mineralle, αλλιώς θα θεωρήσουν λογικό ότι θέλετε αεριούχο νερό.

Στις βόλτες σας στην πόλη μπορείτε να έχετε ένα μπουκαλάκι να το γεμίσετε με φρέσκο νερό από της Άλπεις – όπως κάνουν όλοι οι κάτοικοι της πόλης – από της βρύσες που υπάρχουν διάσπαρτες σε κάθε πλατεία.

Όσον αφορά το φαγητό θα βρείτε πολλά μαγαζιά για γρήγορο φαγητό, αλλά υπάρχουν κρυμμένα στα στενά πολλά ωραία μαγαζιά υπέροχης ποιότητας, λογικότατης τιμής, που δεν είναι για τουρίστες αλλά για τους ντόπιους με κουζίνες από όλη την Ιταλία, καθώς στο Τορινο λόγω εργασίας στην ΦΙΑΤ ο νότος έχει μετακομίσει στο Βορρά. 

Θα πρότεινα τα εξής λοιπόν:

  • Στην Via San Quintino στην περιοχή του Porta Nuova  θα βρείτε ένα υπέροχο restaurant  με γεύσης της Νότια Ιταλίας – Σαλερνο που συμπεριλαμβάνουν υπέροχες πάστες, ριζότο, τυριά, και γλυκά.
  • Στην Via San Saluzzo  στην περιοχή του Porta Nuova  θα βρείτε ένα υπέροχο Ναπολιτάνικο restaurant  με υπέροχες Πάστες και Πίτσες.
  • Στην Via Po  θα βρείτε ένα μικρό μαγαζί που ονομάζετε Piramide και είναι ξακουστό για τα υπέροχα calzone prossuto mozzarella.
  • Στην Via V. Sant'Anselmo 28 θα βρείτε το Bottega Baretti…σας προτείνω να δοκιμάσετε μια ποικιλία αλλαντικών – τυριών..
  • Στην Via San Quintino & Via Paolo Sacchi  θα βρείτε ένα υπέροχο μαγαζί με παγωτά…Οι Ιταλοί τρώνε παγωτό όλο τον χρόνο..
Εάν θέλετε να βγείτε για ένα ποτάκι, η περιοχή όπου είναι το Bottega Baretti, ονομάζεται San Salvario και εκεί θα βρείτε και αλλά μαγαζιά που ο κόσμος είναι έξω χύμα στους δρόμους με ένα ποτάκι στο χέρι, ένα υπαίθριο πάρτη.


Parco Valentino

Εάν πάτε καλοκαιράκι στο Τορινο, η βραδινή διασκέδαση μεταφέρεται στο Parco Valentino και στα club  που βρίσκονται αγκυροβολημένα στο ποτάμι. Ο Κόσμος μαζεύετε παρέες πίνει , τραγουδάει και παίζει σε ένα καταπράσινο τοπίο του Parko Valentino.

Και να μην ξεχάσω…το Τορινο είναι η γενέτειρα του aperitivo…που σημαίνει ότι στο Τορινο είναι ιεροτελεστία μετά της 5-6 το απόγευμα θα βρείτε υπέροχα μαγαζιά να απολαύσετε ένα ποτάκι παρέα με διάφορα μεζεδάκια ή ολόκληρα φαγητά στην τιμή του ποτού…


Aperitivo Time


Ταξιδιωτικές Προτάσεις

 Μια τελευταία πρόταση μου έχει να κάνει με το που μπορεί να πάει κανείς από το Τορινο.

  • Από το Τορινο το Μιλάνο είναι μόλις 2 ώρες με τρένο
  • Η Genoa μόλις 2,5ωρες
  • Η Λυών της Γαλλίας μόλις 2,5 ώρες.
  • Η ευρύτερη περιοχή του Pietmonte  είναι υπέροχη να την ταξιδέψει κανείς, ιδίως την άνοιξη.

Εnjoy...
 Στο 2ο μέρος θα κάνω αφιέρωμα τι να δει κάνεις στο Τορινο, φωτογραφίες από δικά μου ταξίδια καθώς και προτάσεις για διαδρομές.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου