Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Τα σενάρια καταστροφής του κόσμου το 2012 – Οι προβλέψεις των Mayas



Υπάρχουν πολλές θεωρίες που κυκλοφορούν για το ότι θα τελειώσει ο κόσμος την 21η Δεκεμβρίου. Η πιο δημοφιλής ωστόσο προέρχεται από τους Μάγια…. Κατά την ερμηνεία πολλών μελετητών…
 
Η όλη θεωρία προέρχεται από το ημερολόγιο τον Μάγιας, καθώς πολλοί μελετητές θεωρούν ότι αφού το ημερολόγιο τους τελειώνει την συγκεκριμένη ημερομηνία...τελειώνει και ο κόσμος..

Η συζήτηση για το ημερολόγιο και κατ’ επέκταση η πρόβλεψη για το τέλος του κόσμου το 2012 άρχισε στη δεκαετία του '60 και στη δεκαετία του '80 αναφέρθηκε για πρώτη φορά η ημερομηνία της 21ης Δεκεμβρίου.

Είναι γεγονός ότι πάνω στην πρόβλεψη αυτή οικοδομήθηκε μια παγκόσμια βιομηχανία καταστροφολογίας με βιβλία, ταινίες, ιστοσελίδες και εκθέσεις.

 Ας δούμε για αρχή τι ήταν ο περιβόητος πολιτισμός τον Μάγιας...

Μάγιας και ο Πολιτισμός τους




Ο πολιτισμός των Μάγια είναι από τους σημαντικότερους της Κεντρικής Αμερικής και απλώθηκε σε όλο το Γιουκατάν (σημερινό Μεξικό) και στο μεγαλύτερο μέρος της Ονδούρας.

Έφτασε στο απόγειο μεταξύ του 300 και 900 μ.Χ. με πλήρη ανάπτυξη γύρω από την πολιτική δομή, τις τέχνες, την κουλτούρα, τα μαθηματικά, την αστρονομία και τα περίπλοκα αλλά ακριβέστατα ημερολόγια.

Οι Μάγια είναι οι πρώτοι, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την έννοια του αριθμού «0» και εφάρμοζαν πολύπλοκους μαθηματικούς και ημερολογιακούς υπολογισμούς. Και όλες αυτές οι γνώσεις είχαν ως βάση τη μεταφυσική. Κάθε αριθμός, ημέρα και έτος αντιπροσώπευε μια πνευματική δύναμη και με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν να κατανοούν τους ιστορικούς κύκλους και τους νόμους της φύσης και επομένως να μπορούν να κάνουν προφητείες.

Ακόμη και σήμερα ο πολιτισμός των Μάγια προκαλεί το θαυμασμό αλλά και την απορία των σύγχρονων επιστημόνων όχι μόνο για τις εντυπωσιακές πυραμιδοειδής κατασκευές τους, αλλά κυρίως για τις ακριβείς αστρονομικές τους γνώσεις (πολλές από αυτές, με ακρίβεια σύγχρονων αστρονομικών οργάνων), βάσει των οποίων προσάρμοζαν την κατασκευή των ναών τους αλλά και τα ήθη και έθιμα τους.

Το κύκνειο άσμα τους σφραγίστηκε με την εισβολή - που κατέληξε σε γενοκτονία και καταστροφή των περισσότερων γραπτών τους κειμένων - από τους Ισπανούς. Χάριν σε αυτή την ολική καταστροφή χάθηκαν σχεδόν όλα τα στοιχεία και οι γνώσεις τους. 

Ότι στοιχεία ακόμα γνωρίζουμε πηγάζουν από τα ελάχιστα γραπτά διασωθέντα κείμενα, όπως ο Κώδικας της Δρέσδης (δοκίμιο μαντικής και αστρονομίας), ο Κώδικας των Παρισίων (θεότητες και αστρονομικά θέματα), ο Κώδικας της Μαδρίτης (θέματα γεωργίας, κυνηγιού και μελισσοκομίας, ημερολόγιο τελετών και μαντείων) και από κάποια χειρόγραφα της εποχής της αποικιοκρατίας. Κάποια από αυτά είναι το Πόπολ Βου (δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου) και τα βιβλία του Τσιλάμ Μπαλάμ (ιστορία των Μάγια, προφητείες).

Στον «Κώδικας της Δρέσδης», ένα βιβλίο των Μάγια του 11ου αιώνα (που φυλάσσεται στο μουσείο της Δρέσδης), που θεωρείται το παλαιότερο βιβλίο που έχει γραφεί στην Αμερική, στην τελευταία σελίδα του οποίου υπάρχει μια εικονογράφηση σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι ο κόσμος θα καταστραφεί με μια πλημμύρα μέχρι το 2012.

Όσον αφορά βεβαία τα αρχαιολογικά απομεινάρια..εκεί υπάρχει πληθώρα ναών, μνημείων, πόλεων κλπ..που μόνο σε μεγαλύτερα μπερδέματα μπορούν να μας βάλουν καθώς οι γνώσεις που αποκαλύπτουν τα κτήρια αυτά συνέχεια συγκλονίζουν την επιστημονική γνώμη… ειδικά όσον αφορά έναν λαό ο οποίος «σνόμπαρε» τον τροχό αλλά μπορούσε να ξέρει τα πάντα για το ηλιακό μας σύστημα.

Λόγου χάρη σε αρκετές πόλεις των Μάγια υπάρχουν κτίρια που θεωρούνται αστεροσκοπεία, όπως στο Παλένκε και στο Κοπάν. Είχαν υπολογίσει με ακρίβεια τους κύκλους του Ήλιου, της Σελήνης, της Αφροδίτης και άλλων πλανητών.
 

Το ημερολογιο 

Tzolkin Calendar


Σαν να μην έφταναν αυτά.. οι Μάγιας δημιούργησαν ένα ημερολόγιο όπου καμία ημέρα δεν έμοιαζε με την άλλη. Αντιλαμβάνονταν το χρόνο σαν συναρμοσμένους τροχούς, όπου θεϊκές, ανθρώπινες και φυσικές δυνάμεις εμπλέκονταν σε μια αδιάρρηκτη συμφωνία.

Είχαν διάφορα είδη ημερολογίων, ένα εκ των οποίων το Tzolkin, το οποίο αποτελούνταν από 260 ημέρες και δεν ήταν χωρισμένο σε μήνες αλλά σε μια συνεχόμενη ακολουθία ημερών. Αυτό ήταν το μυστηριακό (ιερό) ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ιερείς, για να καθορίζουν τις θρησκευτικές τελετές και να κάνουν προφητείες.

Ξεκίνησαν τη χρονολόγησή τους από το 4 Ahua 8 Cumku, που αντιστοιχεί στο 3114 π.Χ., στιγμή που θεωρείται η τελευταία δημιουργία του Κόσμου (του 4ου ). Με βάση τη «Μακρά τους Μέτρηση» προσδιορίζουν το τέλος αυτού του κύκλου (της εποχής ή κόσμου) σε 13 Baktum, που αντιστοιχεί με το 2012 μ.Χ. Τότε αναμένεται μια «καταστροφή του κόσμου» ή αλλιώς μια ανανέωση, αναγέννηση που δίνει πέρασμα σε μια Νέα Εποχή.


Τα ημερολόγια των Μάγιας
 

To μεγάλο ημερόλογιο

Σύμφωνα με αρκετούς «μελετητές», τα ημερολόγια των Μάγιας σταματούν στην ημερομηνία του χειμερινού ηλιοστασίου του 2012. Οι Μάγια μετρούν το χρόνο σε Πέντε Κόσμους, που αποτελούνται ο καθένας από 13 «μπακτούν» -δηλαδή 5.125 χρόνια.

Βάσει των γνώσεων τους, Σύμφωνα με το ημερολόγιο τους, εμείς είμαστε ο Τέταρτος Κόσμος (άρα ακολουθεί άλλος ένας…) και οι μέρες του τελειώνουν την 21η Δεκεμβρίου του 2012 ακριβώς! Μάλιστα, εκείνη την ημέρα συμπληρώνεται ο κύκλος της «Μεγάλης Μέτρησής» τους, που συμπίπτει με την πάροδο μιας περιόδου 5.125 ετών.

Και καθώς οι Μάγια είχαν προηγμένες αστρονομικές γνώσεις, η συγκεκριμένη τους επιλογή να τοποθετήσουν το τέλος του Κόσμου μας στο χειμερινό ηλιοστάσιο του 2012, έδωσε τροφή σε πολλούς να αναζητήσουν σημαντικά αστροφυσικά φαινόμενα που θα συμβούν τη συγκεκριμένη ημερομηνία και θα δικαιολογούν, έτσι, το ημερολόγιο των Μάγια.

Την ημερομηνία εκείνη θα υπάρχει μια σπανια «γαλαξιακή ευθυγράμμιση» του Ηλίου με το κέντρο του Γαλαξία για πρώτη φορά έπειτα από 26.000 χρόνια και όλοι οι πλανήτες θα βρίσκονται σε συζυγία στον ουράνιο θόλο. Σύμφωνα με τους πιο απαισιόδοξους συνωμοσιολόγους, αυτή η κοσμική σύμπτωση συνεπάγεται ακραία φυσικά φαινόμενα, που θα οδηγήσουν αναπότρεπτα στο τέλος του κόσμου.

Κατά τους καταστροφολόγους, το πέρας των ημερολογιακών καταχωρήσεων θα σημάνει και το τέλος του κόσμου.

Πάντως, εκτός από όσους προβλέπουν την καταστροφή του πλανήτη υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι μιλούν για μια μεγάλη αλλαγή στην ιστορία της ανθρωπότητας και για μια νέα εποχή μη-βίας και αναζήτησης υψηλών ιδανικών.

Σύμφωνα με τον Λορέντζο Μπαρένο, καθηγητή Δημοσιογραφίας στο Σασκατσουάν του Καναδά, ο οποίος μετανάστευσε στη χώρα αυτή πριν από 23 χρόνια από τη Γουατεμάλα, όπου οι ηλικιωμένοι των φυλών που κατάγονται από τους Μάγια και τηρούν τις παλιές παραδόσεις τον έμαθαν να διαβάζει τα αρχαία ημερολόγια.

Ο Μπαρένο λέει ότι οι ηλικιωμένοι σοφοί τον δίδαξαν πως στις 21 Δεκεμβρίου 2012, ημερομηνία κατά την οποία οι φήμες θέλουν να έρχεται το τέλος του κόσμου, απλώς αρχίζει ένα νέο ημερολόγιο σύμφωνα με τους Μάγια που υπολόγιζαν τον χρόνο με κύκλους των 5.125 ετών.

Το προηγούμενο ημερολόγιό τους άρχισε το 3113 π.Χ. και ολοκληρώνεται φέτος. «Την εποχή που με εκπαίδευαν οι ηλικιωμένοι σοφοί δεν άκουσα ούτε μία φορά τη φράση "τέλος του κόσμου"», δήλωσε στο BBC καταγγέλλοντας ότι όλη αυτή η συζήτηση για το τέλος του κόσμου γίνεται μόνο για εμπορικούς λόγους χωρίς ποτέ να ερωτηθούν οι πλέον αρμόδιοι, οι απόγονοι των Μάγια.


Η επιστροφή των Θεών



Η αρχαία επιγραφή των Μάγια που έχει αποκτήσει διαστάσεις μύθου στη σύγχρονη κουλτούρα αναφέρεται στην «κάθοδο από τον ουρανό» το 2012 του Μπολόν Γιοκτέ, θεού συνδεδεμένου με τον πόλεμο, τον Κάτω Κόσμο αλλά και την αλλαγή.

Η αναφορά γίνεται σε μια προφητεία του ηγεμόνα Μπαχλάμ Ατζάου, ο οποίος ήθελε να προγραμματίσει την έλευση του θεού. «Για τους Μάγια αποτελεί ένα χαρμόσυνο γεγονός, όχι σενάριο Αποκάλυψης», τονίζει ο Μπαρένο. «Αυτό που έρχεται είναι το τέλος του ενός ημερολογίου και η αρχή του επόμενου. Είναι κυκλικό και έχει ξανασυμβεί. Σύμφωνα με τους γέροντες, είναι η πέμπτη φορά που θα συμβεί».


Μάγια και Αστρονομικές γνώσεις.



Μπορεί οι επιστήμονες και πολύς κόσμος να θεωρεί βλακείες τις προφητείες τον Μάγιας αλλά εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε στις γνώσεις τους..

Το ημερολόγιο τον Μάγιας θεωρείτε το ακριβέστερο ημερολόγιο που δημιουργήθηκε ποτέ, από οποιονδήποτε γνωστό πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας. Βασίζεται σε τρείς κύκλους: Έναν κεντρικό κύκλο 365 ημερών, έναν «ιερό» κύκλο 260 ημερών κι έναν Μεγάλο Κύκλο 5.125 ετών και όπως είπαμε και πιο πάνω Στις 21 Δεκεμβρίου του 2012 ολοκληρώνεται ένας Μεγάλος Κύκλος.

Οι αστρονόμοι τους ήταν αιώνες μπροστά. Είχαν υπολογίσει με ακρίβεια τους κύκλους της Σελήνης και της Αφροδίτης, πλανητικές συνόδους και διελεύσεις, εκλείψεις, ηλιοστάσια και ισημερίες μέχρι το 2012. Με γυμνό μάτι.

Εκτός από τα εξελιγμένα μαθηματικά τους, είχαν και το προνόμιο της τοποθεσίας σε σχέση με την παρατήρηση του Ήλιου. Οι περισσότερες πόλεις τους ήταν πάνω στον Τροπικό του Καρκίνου και σε αυτά τα γεωγραφικά πλάτη, κατά τη διάρκεια του θερινού και του χειμερινού ηλιοστασίου, ο Ήλιος περνάει ακριβώς πάνω από τα κεφάλια τους το μεσημέρι και δεν σχηματίζει σκιά. Οι αστρονόμοι των Μάγια παρατήρησαν ότι το χειμερινό ηλιοστάσιο μετακινείται με πολύ αργό ρυθμό στον ουράνιο θόλο και σε αυτόν τον ρυθμό στήριξαν τον Μεγάλο Κύκλο των 5.125 ετών.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου και σύμφωνα με τη Μυθολογία των Μάγια, ο Κόσμος στον οποίο ζούμε θα τελειώσει όταν το χειμερινό ηλιοστάσιο θα ευθυγραμμιστεί με το Σκοτεινό Ρήγμα του Γαλαξία μας.

Αυτό για τους Μαγιας αποτελούσε την Πύλη του Κάτω Κόσμου για τους Μάγια. Το «Κέντρο» του Γαλαξία μας, το οποίο τοποθετείται στις 26 μοίρες του αστερισμού του Τοξότη.

Φυσικά μπορούμε να πούμε ότι το κέντρο του σύμπαντος δεν είναι ορατό ούτε με τηλεσκόπιο και τότε θα σας λέγαμε ότι δεν είναι ορατό ούτε και με υπεριώδεις ακτίνες, όμως οι αστρονόμοι των Μάγια είχαν υπολογίσει σωστά όχι μόνο την θέση του, αλλά και το πότε θα «πέσει» πάνω του το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Και το υπολόγισαν σωστά διότι η φαινομενική μετακίνηση των ηλιοστασίων (και των ισημεριών) οφείλεται στην απόκλιση του άξονα της Γής κατά την περιστροφή της. Η σύγχρονη επιστήμη ονομάζει το φαινόμενο «μετάπτωση των ισημεριών» (precession of equinoxes). Οι αστρονόμοι των Μάγια είχαν μετρήσει με ακρίβεια την ταχύτητα της μετάπτωσης, χωρίς να είμαστε βέβαιοι ότι είχαν συναίσθηση του τι μετρούσαν. Το σίγουρο είναι ότι η απόκλιση του άξονα διαγράφει έναν πλήρη κύκλο σε περίπου 25.800 χρόνια. Σύμφωνα με τη Κοσμολογία των Μάγια, η Δημιουργία αποτελείται από πέντε Μεγάλους Κύκλους των 5.125 ετών, δηλαδή 25.625 χρόνια.


Μαγιας… και άλλοι Πολιτισμοί…






Έκπληξη προκαλεί πάντως το γεγονός ότι παρόμοιες αναφορές για μια μεγάλη αλλαγή το 2012 υπάρχουν και σε άλλους πολιτισμούς, οι οποίοι δεν είχαν ποτέ καμία επαφή με τους Μάγια!

Συγκεκριμένα, στο βιβλίο της θιβετιανής παράδοσης «Καλαχάκρα Τάντρα» γράφεται ότι 860 έτη αφότου εισήχθη στο Θιβέτ, θα ισχύσει μια μεταβατική περίοδος ακόμη 25 ετών εωσότου ανακαλυφθεί η χαμένη πόλη Σαμπάλα οπότε και θα επιτελεστεί μια τεράστια, πιθανότατα ειρηνική αλλαγή, στην ανθρωπότητα. Το βιβλίο εισήχθη στο Θιβέτ το 1.127 μ.Χ. , άρα η αλλαγή αυτή θα επέλθει σε 860 συν 25 χρόνια δηλαδή… το 2012!

Στην ινδουιστική παράδοση, το ημερολόγιο «Κάλι Γιούγκα» ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου του 3.102 π.Χ. –μόλις 12 χρόνια διαφορά από αυτό τον Μάγια- ενώ και εδώ προβλέπεται μια μεγάλη αλλαγή περίπου 5.000 χρόνια αργότερα από την ημερομηνία αυτή!

Συμφωνία σχετικά με το γεγονός ότι ο κόσμος μας… σύντομα θα αλλάξει υπάρχει και στην παράδοση των Ινδιάνων Χόπι, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα έτη μετά το 2012 θα είναι μια χρυσή εποχή για τους ανθρώπους, αφού περάσει ένα διάστημα δοκιμής και κάθαρσης…


Τέλος του Κόσμου ή Μια νέα αρχή;



Σύμφωνα με τον Anthony Aveni, καθηγητή αστρονομίας και ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κόλγκεϊτ και συγγραφέα του βιβλίου «The End of Time: The Maya Mystery of 2012», είναι πολύ πιο εύλογο και πιθανό οι Μάγια να χρησιμοποιούσαν τις εντυπωσιακές, για την εποχή, αστρονομικές γνώσεις τους και τα εκλεπτυσμένα τους συστήματα μέτρησης του χρόνου για τελείως διαφορετικούς σκοπούς, παρά για να κάνουν προβλέψεις για το απώτερο μέλλον.

Για παράδειγμα, μπορεί κάλλιστα να τις χρησιμοποιούσαν για να κάνουν πολιτική ή θρησκευτική προπαγάνδα, συνδέοντας, φέρ' ειπείν, κάποια σημαντικά πολιτικά γεγονότα, όπως ημερομηνίες στέψης, σύναψης συμφωνιών ή πολεμικών θριάμβων με την ιστορία των προγονικών θεών τους και δημιουργών του κόσμου.

Κατά τον Aveni, το να αποδίδουμε στους Μάγια προφητικές ικανότητες είναι ένας ανεπίτρεπτος ιστορικός αναχρονισμός που ενδέχεται να καλύπτει τις υπαρξιακές αγωνίες της new age εποχής μας, σε καμία περίπτωση όμως δεν επιβεβαιώνει τις υποκείμενες εικασίες περί επερχόμενου τέλους του κόσμου.

Αλλωστε πολλές φορές στο πέρασμα των αιώνων αλλά και πρόσφατα, την παραμονή του 2000, οι απανταχού καταστροφολόγοι «προφήτευσαν» την επερχόμενη, αλλά ευτυχώς αιώνια αναβαλλόμενη, «συντέλεια του κόσμου». Αυτή η διαρκής μετάθεση της ημερομηνίας του επερχόμενου τέλους λειτουργεί μάλλον παρηγορητικά: μια δικαιολογία για την αποδοχή και παράταση των δυσβάσταχτων αδιεξόδων του παρόντος.

Επίλογος


Πάντως στις ς 21 Δεκεμβρίου του 2012 χιλιάδες κόσμου αναμένεται να συρρεύσουν στο Τσίτσεν Ιτσα, το Τικάλ και σε άλλες τοποθεσίες των Μάγια, προκειμένου να παραστούν στο μεγαλειώδες τέλος του γνωστού μας κόσμου και ίσως στην ενδεχόμενη αναγέννησή του!

Δεν γνωρίζω αν οι Μάγιας γνώριζαν ότι θα προκαλούσαν με τα περιβόητα ημερολόγιά τους τόσους αιώνες μετά το τέλος του αξιοσημείωτου πολιτισμού τους… αλλά σίγουρα οι αυτόχθονες της κεντρικής Αμερικής δικαιούνται copyrights για διάφορα κινηματογραφικά blockbuster και σωρεία  βιβλίων καταστροφολογίας της εποχής μας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου